BIOLOGIE CLASA A 6-A

Lectia 2.  ALCATUIREA GENERALĂ A ORGANISMELOR VII

Clasa a 6-a  (21-26 septembrie 2020)

(Manual biologie EDP pag. 6-7)

Rezumat: In lumea vie animalele si plantele au structuri care indeplinesc functiile de baza ale vietii:

1. FUNCTIA DE RELATIE cu mediul inconjurator, necesita simturi coordonate de sistemul nervos care sa permita fiintelor vii 

  • integrarea in mediul inconjurator, 
  • gasirea hranei, 
  • semnalizarea pericolului, 
  • ingrijirea puilor. 
  • Vazul, auzul, echilibrul, mirosul, gustul, durerea, simtul caldurii si al frigului, presiunea la atingere, toate aceste ferestre spre lumea inconjuratoare transmit creierului informatii pretioase pentru supravietuire. 

MISCAREA (LOCOMOTIA) - Muschii si oasele dar si scheletul extern al unor animale nevertebrate ajuta la explorarea mediului. 

Prin functia de RELATIE intelegem deci MISCAREA SI SENSIBILITATEA


2. FUNCTIA DE NUTRITIE 

  • nu inseamna numai consumul alimentelor care denumim popular DIGESTIE
  • Avem nevoie si de oxigenul din aer si sa eliminam dioxidul de carbon prin RESPIRATIE
  • iar particolele de hrana si gazele circula prin intermediul sangelui pus in miscare de inima si vorbim despre CIRCULATIE
  •  Mai putin cunoscut este faptul ca organismul produce numeroase toxine si resturi care trebuie eliminate prin urina produsa in rinichi si vorbim despre EXCRETIE.

FUNCTIA DE NUTRITIE = DIGESTIE + RESPIRATIE + CIRCULATIE + EXCRETIE

3. REPRODUCEREA - spre deosebire de roboti care pot simula toate functiile de mai sus, singurul lucru care deosebeste fiintele vii de cele nevii . inmultirea

FUNCTIA DE INMULTIRE (REPRODUCERE) = capacitatea vietuitoarelor de a lasa urmasi asemanatori.


Toate aceste functii sunt indeplinite de sisteme  formate din ORGANE : exemple stomacul, inima, plamanii, rinichii.

Mai multe organe care indeplinesc aceeasi functie formeaza un SISTEM de organe.(sistemul digestiv, sistemul circulator, sistemul respirator, sistemul excretor)

La randul lor ORGANELE sunt formate din TESUTURI care sunt formate din asocieri de celule  care indeplinesc acelasi rol, au aceeasi forma .

La baza vietii animalelor si plantelor stau CELULELE , cele mai mici structuri vii. Cand o fiinta vie este formata dintr-o singura celula se numeste UNICELULARA, iar daca sunt formate din mai multe celule vorbim de organisme  PLURICELULARE. Omul este un organism pluricelular format din miliarde de celule.

CELULE - TESUTURI - ORGANE -  SISTEME - ORGANISM PLURICELULAR

Observatie ! Un organism unicelular nu poate fi altceva decat o simpla celula, nu poate fi format din tesuturi sau organe !!!